• V košíku nemáte žádné produkty

Existují i hračky, které ohrožují zdraví našich dětí...

Napadlo vás někdy, že roztomilá hračka, kterou kupujete svému dítěti, může ohrozit jeho zdraví?

Pro každého rodiče by mělo být prioritou dítě jako takové s ohledem na jeho zdraví, a to i tehdy, když zvažuje koupit hračky.

Já při koupi hraček rozlišuji dvě úrovně kvality. Výchovnou, díky níž se dítě hraním zároveň může také učit a také kvalitu provedení. Rozměnit kousek na drobné chci právě tu druhou.

Rodiče touží neustále obdarovávat své děti a vytvářet mu tak pocit radosti a v tom lepším případě i prostředí pro rozvoj jejich potenciálu. Mnoho z nich se při výběru hraček dívá spíše na cenu než na kvalitu provedení. Při rozhodování se o koupi hračky bývá jako první položena otázka: "A cena?" Důvodem může být cokoliv, je to individuální. Jsme lidé s různými životními situacemi a příběhy. Chápu, že v rodině může být nelehký finanční situace, ale i zde vidím prostor ke koupi kvalitního produktu.

Jak? Mnohdy slyším z úst rodičů, že po pár dnech jeho dítě hračka přestává bavit a zvažují koupi nové. Říká se: "Méně je někdy více!" Ne nadarmo se všechny rčení a přísloví táhnou z generace na generaci. Jsou to ověřené principy, které fungují, a proto jsou tu s námi již několik generací. Netřeba mnoho vymýšlet, stačí se jimi řídit.

A proč by mělo být provedení hraček pro naše nejmenší tak důležité?

Drtivá většina levných hraček je dnes z plastu a právě plasty jsou tím, co ohrožuje zdraví našich dětí. Několik plastových hraček je určených pro děti již od tak nízkého věku jako jsou 3 měsíce, a právě v tomto věku jsou s nimi v nejužším kontaktu. Chytají je do rukou, ty pak dávají do pusinky, samotné hračky olizují, koušou ... Nebezpečné látky, které mohou být v plastových hračkách obsažené jsou ftaláty. Výrobce přitom nemá povinnost upozornit spotřebitele na obalu o případném výskytu škodlivých ftalátů.

Plastové hračky jsou masově rozšířené a nedá se jim vyhnout a nechci tímto říci, že všechny jsou špatné a škodlivé. Statistika je, nicméně, přesná věda a čísla nelžou. Úsudek, zda jejich je hodně nebo to naopak není až tak špatné, nechávám na vás...

Moje zjištění o tom jak to je se škodlivými hračkami na našem trhu a také v Evropské unii jsou následující:

Slovenská obchodní inspekce (dále jen "SOI") v ČR za první 2 týdny měsíce června v tomto roce zjistila 34 kusů zdraví nebezpečných výrobků. A to jsou jen ty, na které SOI přišla. Je to určitě jen zlomek. Z toho 26 kusů bylo původem z Číny a dalších 6 z jiných asijských zemí typu Indie, Taiwan, a pod. Proč o tom píšu? Protože ze všech odvětví, kde probíhají kontroly - z 34 případů za 2 týdny je až 15 z nich v souvislosti s dětskými potřebami nebo hračkami.

A co se dělo v průběhu měsíců duben - květen tohoto roku v Evropské unii jako takové? Tak tady se jednalo o 221 problémových výrobků. Z toho hraček bylo 68 ks a z toho 63 vyrobených v Číně. Z uvedeného počtu tvořily "jiné" dětské potřeby typu oblečení, kočárky, postýlky 41 ks a z toho bylo 25 kusů opět vyrobených v Číně.

Je pravda, že Čína je 1,3 mld. trh. Musíme, tedy, očekávat, že tam bude i nejvíce problémových výrobků. Jsme je, nicméně, ochotni akceptovat, tolerovat a podstupovat takové obrovské riziko jako je zdraví našich dětí?

Čísla, které jsem zjistila mě přivedly k vytvoření si osobního názoru, že (nejen) čínský producenti plastových hraček se soustřeďují na masovou produkci a zcela nerozumí pojmu etika podnikání - chybí jim koncept odpovědnosti vůči spotřebitelům, a tedy i dětem.

Tímto článkem chci vás, širší veřejnost, tedy i lidi, se kterými nemám možnost diskutovat o této problematice osobně, nabádat k sebereflexi a krátkému zamyšlení zda ten "Váš" postoj ke koupi hraček je "správný" ...